Актуальні проблеми охорони навколишнього середовища. Тематичне оцінювання.

                 ДИСТАНЦІЙНЕ 

                    НАВЧАННЯ
Основи ринкової економіки (8 група, вечірники )
Тема: Актуальні проблеми охорони навколишнього середовища 
Тематичне оцінювання

    
Завдання 1.
    Ознайомтесь з теоретичним матеріалом.

    Охорона навколишнього середовища — це система державних, суспільних та міжнародних заходів, які забезпечують раціональне використання, відновлення, примноження та збереження природних ресурсів від руйнування, забруднення та виснаження. 
    Охорона навколишнього середовища має велике економічне та соціально-політичне значення, вона здійснюється з господарською, науковою, оздоровчою та культурною метою. При оцінюванні наслідків антропогенного впливу на навколишнє середовище важливе місце належить визначенню допустимих масштабів впливу, зокрема гранично допустимих концентрацій різних речовин — забруднювачів атмосфери, води та ґрунту. Кількісно та якісно вплив людини на навколишнє середовище стрімко зростає при НТП. Тому, починаючи з середини ХХ ст., значне виснаження природних багатств та забруднення навколишнього середовища змусили органи влади багатьох країн вжити заходів з охорони надр, атмосферного повітря, вод, лісів, тваринного та рослинного світу. 

    У більшості країн з високим та середнім рівнем розвитку (у т.ч. і в Україні) створені національні парки, заповідники, заказники та інші території, що охороняються. Згодом прийшло розуміння того, що НТП не лише не суперечить О.н.с., а в сучасних умовах тільки використання його досягнень — єдиний реальний засіб забезпечити О.н.с. при одночасному задоволенні різноманітних потреб людської цивілізації за рахунок єдиного в кінцевому підсумку джерела задоволення цих потреб, наявного на нашій планеті — природних ресурсів. Тому головну увагу стали приділяти впровадженню маловідходних технологій, обладнання для знешкодження викидів, стоків та відходів, економічному стимулюванню робіт з О.н.с. Основними напрямками робіт з О.н.с. на сьогодні є: якнайповніше вилучення з надр Землі мінеральної сировини при видобутку; її комплексна переробка; попередження забруднення атмосферного повітря, вод та ґрунтів промисловими, комунальними та іншими викидами, відходами, отрутохімікатами.

    Коефіцієнт екологічної безпеки (КЕБ) підприємства — відношення маси або об’єму окремих забруднюючих речовин у викидах промислового підприємства до маси або об’єму сировини, готової продукції. КЕБ використовується для визначення доцільності та пріоритетності розробки нормативів гранично допустимих викидів (ГДВ) і розраховується за формулою:

Zabrudnennya.ai

де: n — кількість забруднюючих речовин, що викидається підприємством в атмосферу; Мі — маса викиду і-ої речовини, т/рік; ГДКі — середньодобова ГДК і-ої речовини, мг/м3αі — коефіцієнт, що призводить ступінь шкідливості і-ої речовини до шкідливості діоксиду сірки. Для речовин 1 класу небезпеки α = 1,7; для 2, 3 і 4 класів — 1,3; 1,0 і 0,9 відповідно.

За значенням КЕБ підприємства поділяють на 4 категорії

Категорія безпекиЗначення КЕБ
1КЕБ >106
210< КЕБ <106
310< КЕБ <104
4КЕБ <103

Завдання 2.
    Перегляньте та поділіться з друзями простими порадами І

    БЕРЕЖІТЬ НАШУ ЗЕМЛЮ

Клікай на посилання:




Завдання 3.
Відкрий посилання на ментальну карту та виконай завдання підсумкової контрольної роботи



















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок № 20. Практична робота: визначення середніх температур та амплітуди їх коливань за добу, місяць, рік. Аналіз рози вітрів.

Практична робота: позначення на контурній карті (знаками руху) глобальних ланцюгів доданої вартості «видобування алюмінієвої сировини – виробництво глинозему – виробництво первинного алюмінію – споживання алюмінію».

Урок №23. Практична робота: " Порівняння продовольчого кошика жителів країн Західної та Східної Азії"