Уроки №42. Бойові дії 1942–1943 рр. Чорносвитники. Депортація кримських татар та інших народів Криму.

 ДИСТАНЦІЙНЕ

НАВЧАННЯ

Історія України (1, 3 група , підготовка до ЗНО)

Тема: Бойові дії 1942–1943 рр. Чорносвитники. Депортація кримських татар та інших народів Криму. 
1. Ознайомтесь
з новою темою:
              - у підручнику параграф 38 (стор. 232 -242)


Зроби своє навчання простим та цікавим - скористайся посиланням.










ЗАВДАННЯ № 1.
Дай відповіді на питання:
1. Який перший населенний пунк на території України був звільнений від німецької окупації? (стор.232 )
2. Хто такі чорносвитники (чорнопіджачники). В якій операції радянських військ вони приймали участь?
3. Які військові операції було проведенно під час вигнання нацистів з Правобережної та Південної України? (стор.236)

Мало інформаціїї у підручнику?????   скористайся корисним посилання та детально досліди події 1942 р.

Корисні посилання:ПОДІЇ 1942 р.  
 


    Чорнопіджачники (чорна піхотачорносвитникипіджачники рос. «чернопиджачники») — умовна назва піхотних підрозділів Червоної Армії, які були сформовані з цивільного населення окупованих територій після їх звільнення. В бій вводились не підготовленими, без належної амуніції та зброї. Найбільш масово використовувались у 19431944 роках під час форсування Дніпра[джер


Кримські татари – ціна війни та миру

    Депортація кримських татар (кримськотат. Qırımtatar halqınıñ sürgünligi або просто Sürgün) — геноцид, складовою частиною якого було насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини — з Криму, здійснене упродовж 1821 травня 1944 року, а прибуття ешелонів закінчилося 4 червня 1944-го; один зі злочинів радянського тоталітарного режиму. Етнічну чистку здійснено відомством держбезпеки СРСР за наказом Йосипа Сталіна і постановою Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року . Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар, а за даними самоперепису, проведеного Національним рухом кримських татар, — 423 100 . Під час виселення і в перші роки після нього загинуло до 46,2 % або приблизно половина від народу .

Говоримо мовою документів:

ПОСТАНОВА 5859 ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ СРСР


РОЗПОРЯДЖЕННЯ 592 Ради Народних комісарів Кримської АССР

    В червні, під час виселення вірмен та греків, додатково виселено 3141 кримського татарина, якому пощастило врятуватися раніше (їх пізніше переоблікували разом із «загальними» спецпоселенцями – і вийшло 183 155 осіб).

    Отже, сукупна кількість вигнанців (без арештантів) з числа кримськотатарського народу склала 194 185 осіб. Пізніше (на 1948 р.) від півтисячі до тисячі жінок-поселенок, чиї чоловіки-росіяни залишилися в Криму, були звільнені.

    До речі, відповідно до обліку, проведеного НКВС в листопаді 1944 року, всіх спецпоселенців нараховувалося 193 865 осіб, що повністю підтверджує наші попередні викладки. «Недораховані» 320 осіб – це жертви внаслідок надсмертності при здійсненні депортації.







ЗАВДАННЯ № 2.
Дайте відповіді на питання:
1. У чому звинувачувала сталінська влада кримських татар?
2. Які основні права людини порушила сталінська влада, здійснивши депортацію кримських татар?

Додаткове запитання:
3. Чи знаєте ви сучасних правозахисників, які в ХХІ столітті змушені постійно викокувати функцію правового захисту кримськотатарського населення? Підготуйте доповідь (презентацію, есе або реферет) про цю історичну постать.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок № 20. Практична робота: визначення середніх температур та амплітуди їх коливань за добу, місяць, рік. Аналіз рози вітрів.

Практична робота: позначення на контурній карті (знаками руху) глобальних ланцюгів доданої вартості «видобування алюмінієвої сировини – виробництво глинозему – виробництво первинного алюмінію – споживання алюмінію».

Урок №23. Практична робота: " Порівняння продовольчого кошика жителів країн Західної та Східної Азії"